Gume cu iz de vobler

Gume cu iz de vobler

 

Piata nalucilor soft de mici dimensiuni este extrem de generoasa si variata in acelasi timp. Cu toate, astea, fiecare lac sau rau dicteaza tipologia nalucii si paternul de culoare, aceste doua caracteristici fiind definite de adancime, culoarea apei, curentul existent sau nu dupa caz si numarul pestilor rapitori prezenti in areal.
Una din speciile tinta a acestor naluci este bibanul, dar putem pune la socoteala si salaul. Se numara si printre preferintele mele de departe atunci cand in calendar se instaleaza toamna si primavara timpurie. Aceste anotimpuri de tranzitie imi ofera posibilitati multiple cand este vorba de abordare a unei sedinte de pescuit. Este sezonul in care mi se deschid porti catre zone unde pe timpul verii clasa de strucrtura vie (vegetatia), nu imi ofera sansa sa imi lansez nalucile la apa. Exista totusi si un neajuns, prin faptul ca odata cu disparitia zonelor cu vegetatie, pestii prada se retrag spre zone cu ape mai mici si mai calde si astfel numarul bibanilor se diminueaza avand tendinta de a urmari bancurile de alevini. Exemplarele mari sunt mai statice si migreaza mai tarziu, avand avantajul dimensiunii si implicit resursele necesare pentru a astepta pestisori rataciti in zonele respective sau bancuri care traverseaza zona spre ape mai mici.

 


Evolutia unui vobler este greu de simulat cu naluci soft in majoritatea cazurilor. Constructia si montajul nu permit acest lucru, sau cel putin asa se pune problema pana la discutia despre jig-urile articulate. Mobilitatea oferita de un astfel de montaj, permite nalucii o miscare mai larga, mai generoasa, ajungand spre limitele unui vobler in tractare. Un plus este ca o guma dimensionata corect pe un montaj articulat va evolua extrem de bine in aceste noi tendinte, dar cel mai important este faptul ca o va face in imediata apropiere a substratului. Cu alte cuvinte, cu o guma pe articulat evoluezi pana la picioare in stilul unui vobler, lucru care nu se poate intampla si cand vine vorba de nalucile hard.
Se pierde din lungimea totala a evolutiei prin faptul ca voblerul trebuie sa coboare, cele de dimensiuni reduse nu pot bifa adancimi de 3,5 m in majoritatea cazurilor, chiar daca sunt sinking si riscul de a le pierde in structuri este ridicat.
Nu orice guma poate reproduce un vobler in actiune. Forma si lungimea, tipul si greutatea sunt factori determinanti aici.

 

 

Shad-urile sunt cele mai indicate in situatiile descrise de mine, forma corpului si caudala fiind intr-o relatie extrem de importanta, care permit in recuperare montajului sa etaleze miscarile unei naluci hard a carei barbeta dicteaza miscarea corpului.
Fox Rage Tiddler Fast Micro este o naluca soft, care se deosebeste de multe din clasa ei prin forma pe care producatorul o pune in lumina. Corp alungit, inchis in partea inferioara agresiv, o caudala moderata, fac din aceasta solutie una ideala in tehnica articulata. Forma hidrodinamica iese in evidenta prin inchiderea ascutita din zona inferioara, fapt ce favorizeaza miscarea laterala a corpului nalucii intr-un raport asimetric cu evolutia caudalei. Imaginea generala descrie cu acuratete ridicata un pestisor care inoata. Daca la gumele clasice pe montaje articulate corpul nu evolueaza, Tiddler-ul vine si ofera aceasta posibilitate animand in intregime naluca. Portiunea de legatura intre corp si caudala este mai lunga acesta fiind un avantaj, care permite nalucii in tractare sa devina "vie".
Un alt element important este carligul care armeaza acest shad. Coloana (daca imi permiteti exprimarea) are ca rol secundar rigidizarea nalucii in portiunea superioara, determinand astfel caudala sa evolueze corect. Lungimea tijei carligului dicteaza in mod clar tipul de evolutie al nalucii.
Asadar, in tehnica articulata, o guma poate oferi evolutii similare unui vobler pe distante mult mai mari daca anumite caracteristici constructive sunt respectate.

 

 


Peste toate astea, un alt plus al acestei naluci este paternul. Fire Tiger sau Perch sunt modele care indubitabil in perioada rece sau de tranzitie de la cald la rece si invers ofera randament ridicat in pescuitul bibanilor si al salailor. Sunt modele care ofera si selectie in acelasi timp, astfel ca o partida cu un astfel de set-up poate deveni foarte usor una plina cu amintiri de neuitat.
Greutatea bilei, dimensiunea firului sunt alte variabile la fel de importante. Firul, daca este prea gros, va actiona ca o frana in evolutia nalucii. In majoritatea cazurilor, pe lacuri apelez la bile cu greutati intre 3 si 7 grame, cel mai des utilizand 4 sau 5 grame. La aceasta greutate se adauga si cea a gumei armata cu un carlig marimea 2 in cazul celor de la Crazy Fish, astfel ca ansamblul total va atinge pragul de maxim 6.5 grame. Aici, firul asa cum spuneam, daca nu este unul corelat si va fi mai gros, va actiona ca o frana pe cadere. Trebuie sa asigure nalucii mobilitatea necesara pentru a "invia".
Nu poti trage concluzii despre o naluca sau / si un set-up in urma unei partide. Poate ca s-au aliniat planetele si ai prins mai bine decat sperai sau poate ca nu ai prins nimic. Mai multe sedinte mai multe informatii stranse pe langa capturi. Am decis sa pescuiesc acest set-up pe un lac al carui curent este unul slab in zona digului (deversare) si o adancime de circa 3,2 metri, pe criteriului de adancime. Asta pentru ca la aceste valori poti pescui si un vobler la fel de bine. Important este sa evidentiez avantajele unei gume gandite corect din punct de vedere constructiv si in ultima instanta capturile. Lacul Darvari La Pod, dar si Dambovita sunt tintele mele pentru urmatoarele patru sesiuni.
Raul Dambovita detine o populatie de bibani peste asteptarile multora din punct de vedere al dimensiunilor acestora. Ultimele competitii realizate aici au demonstrat acest lucru.

 


Un aspect important este ca spre deosebitre de vobler, gumele mi-au adus atacuri din zone mai indepartate si asta pentru ca evolutia incepea la 0,2 metri de la contactul cu substratul, lucru care nu il pot spune si despre vobler. Pierdeam in jur de patru metri pana la momentul la care in recuperare, naluca ajungea in zona substratului. Acesti metri pierduti au fost fructificati pe set-up-ul articulat si implicit, numarul de capturi a crescut considerabil.
Curentul moderat care anima Dambovita face ca si in astfel de situatii cu set-up articulat nu orice naluca sa se potriveasca. Pe langa caracteristicile amintite mai sus, din punct de vedere constructiv, ultima si la fel de importanta este lungimea totala a nalucii. Aceasta forma alungita permite apei sa impinga in flancurile nalucii, sa genereze miscarea caudalei si sa faca ansamblul extrem de real comparativ cu un pestisor care inoata contra curentului. Bila articulata intervine in momentul recuperarii si imprima o evolutie si in axa verticala, dictata de greutate. In cadere, naluca primeste o evolutie impusa de greutatea bilei si in acelasi timp de forta curentului unde este pescuit ansamblul.
Noaptea ofera rezultate mult mai bune in acest caz si asta din doua motive: se reduce zgomotul atat ca durata, cat si ca intensitate si se aprind luminile. Luminile actioneaza ca un magnet si atrag bancurile de alevini in zona. Un secret care pana la urma trebuie divulgat este ca randament ridicat am obtinut in zona stalpilor de iluminat pe considerentele de mai sus.

 

 

Am folosit seria Round Bent Joint Hook de la Crazy Fish, o gama de carlige de trailer interesante. Ochetul este unul generos si asta ma ajuta in evolutia nalucilor, sarma este una subtire realizata dintr-un amestec de otel /carbon si imi ofera posibilitatea sa montez gume cu zone de armare relativ inguste. Tija acestui model este una de tip Long Shank (tija lunga) si deci armeaza foarte bine naluci soft cu un corp alungit. Sunt carlige rezistente al caror varf nu se toceste rapid. Daca tot am ajuns la varf, acesta se diferentiaza de multe produse din clasa sa prin faptul ca este unul lung, ascutit electro chimic si proportionat corect in raport cu diametrul sarmei din care este realizat carligul.
Aceasta combinatie s-a dovedit una optima in sesiunile de pe Dambovita si Darvari La Pod. Nu cred ca as schimba nimic din acest set-up, pentru ca mi-a oferit si calitate si cantitate, dar cel mai mult, siguranta unei capturi in urma atacului. Asta gratie varfului carligelor de care am amintit anterior.
In esenta, acestea sunt in mod cert gume cu "iz" de vobler. Armate corect, pescuite corespunzator, sunt o solutie optima pentru cei care vor sa ia contact cu lumea rapitorilor raului Dambovita si nu numai.