Fire Tiger la curcubeu
  • Postat de: Liviu Voicu

  • Publicat in: Blog Pescuit

Fire Tiger la curcubeu

Pescuitul cu naluci la pastrav il consider un pescuit foarte tehnic.  Consider ca apele pe care le abordam in cautarea acestui peste, rauri sau lacuri, sunt cele care isi lasa amprenta asupra echipamentului. Pe lacuri de munte, o lanseta de lungime 2.70m pentru lanseuri lungi, de categorie light sau medium light, si o mulineta usoara de marime 1500-2000 incarcata cu fir monofilament 0.18-0.20 mm sau multifilament de maxim 5 lb, ar trebui sa fie un ansamblu potrivit pentru mai toate situatiile si dimensiunile pastravilor cu care ne-am putea confrunta. O lanseta excelenta, proiectata anume pentru acest tip de pescuit ultra usor, este Savage Gear Troutizimo. Disponibila in doua variante de lungime si putere, 190cm (0-5g) si 210cm (0-7g) acopera perfect nevoile celor care doresc sa pescuiasca cu echipament specializat la un pret mai mult decat modest.

Troutizimo_190cm-1024x316

Trecand in partea cealalta, in pescuitul pe rau, avem nevoie de un echipament ceva mai fin decat cel de pe lac. Nenumaratele lansari recomanda o lanseta ultra light, o mulineta mica marimea 500-1000, fir monofilament 0,12-0,14 mm sau un multifilament de 2lb. Esential este gradul de vizibilitate al firului care trebuie sa fie cat mai aproape de 0. Cu alte cuvinte, daca am avea un fir invizibil, ar fi ideal. Dezavantajul unui fir principal putin vizibil este controlul nalucilor, de aceea foarte multi pescari folosesc un fir de linie colorat si un leader din flurorocabon pur, cu acelasi grad de reflexie al luminii apropiat de cel al apei. In felul acesta, impacam si pescarul, si pastravul.

Fire-pastrav-967x1024

Atacul pastravului este fulgerator, iar reactia noastra trebuie sa fie pe masura: o intepare printr-o miscare iute si scurta din lanseta. Drilul cu un pastrav sarit de prima tinerete este de neuitat si cine a apucat sa aiba parte de o partida la pastrav cu rezultate, mai mult ca sigur ca s-a indragostit iremediabil de acest stil de pescuit. Perioada cand pastravul se hraneste incepe dupa rasaritul soarelui pana cand se lasa caldura, dupa care se retrage in ascunzisuri ferite de lumina directa a Soarelui.  Se intampla deseori ca in zilele noroase sau cu ploi linistite sa vaneze pe o perioada mai indelungata, uneori cat e ziua de lunga. In astfel de momente, mult asteptate de orice pescar care tinteste aceasta specie, echipamentul si anduranta pescarului sunt cele care conduc spre rezultate deosebite. Hrana preferata de pastrav este alcatuita din larve, fluturi,  musculite, crustacee, pestisori sau chiar proprii sai alevini (pui).  Daca v-ati hotarat sa incercati sa pacaliti pastravii la naluci artificiale, ei bine aflati ca nu-i treaba usoara. Analizati locul de pescuit, eventual incercati sa capturati diverse vietati care traiesc in apa respectiva si care ar trebui sa reprezinte hrana naturala a pastravilor. Urmariti coloritul si forma acestora si alegeti naluca pe considerente care sa respecte caracteristicile posibilei hrane, insa tineti seama si de lumina, curent, adancimea si transparenta apei si, nu in ultimul rand, de perioada din sezon. Pescuitul pastravului cu naluci artificiale este mai frumos decat al altor specii de rapitori pentru ca implica activitate intr-un cadru care de multe ori iti taie respiratia prin peisaje si, de ce nu, pentru ca e un stil dificil care stoarce din pescar toate cunostintele tehnice si experienta acumulata de-a lungul timpului. In Romania, din punct de vedere legal, pescuitul sportiv la pastrav se face exclusiv cu momeli  artificiale . La inceputul lunii aprilie, cand pescuitul la pastrav pe ape publice este prohibit, am raspuns invitatiei unor prieteni de a participa la o competitie amicala de pescuit la pastrav curcubeu, in Pastravaria Albestii de Arges in judetul Arges. Ocazia mi-ar fi permis sa testez naluci de pastrav nou intrate pe piata: lingura oscilanta Hansen Pilgrim 6.1cm- 10g a producatorului danez  Hansen of Danmark si lingura rotativa Rotex Spinner nr2 – 5.5g de la Savage Gear.

Naluci-pastrav

Respectand un principiu universal, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea de la fata locului. Apa bazinelor din pamant era foarte tulbure din cauza precipitatilor cazute in zilele anterioare partidei de pescuit. Mi-a fost clar ca testul meu nu putea fi concludent intr-o apa tulbure “pamant” in care pastravii nu aveau nicio sansa sa atace bazandu-se pe simtul vazului. Am apreciat gradul de vizibilitate la cel mult 10 cm. Sperantele mele au ramas insa la cote incurajatoare cand am aflat ca bazinele “colcaiau” de curcubei. In mod logic, primele alegeri au fost lingurile oscilante si nalucile cu semnale puternice, precum foarte popularul vobler Jackall Diving Chubby 38mm-4.3g. Popularitatea acestei naluci este fundamentata pe rezultatele uluitoare pe care multi pescari le au cand aleg sa-l arunce in lupta. Fara sa imi doresc sa fortez nota, imi asum remarca de a spune ca este printre cele mai prinzatoare voblere in pescuitul cleanului si al pastravului.

DSCN1306

Activitatea pastravilor, vizibila pe luciul apei, ma stimula sa incerc naluca dupa naluca. Eram constient ca singura mea sansa de a provoca un atac era ca naluca sa ajunga in fata unui pastrav,  in limita celor 10cm de vizibilitate in apa.  Intr-un final, am ales sa incerc rotativa Savage Gear Rotex Spinner nr2 – 5.5g in culoare FireTiger. In scurt timp aveam doi pastravi curcubeu, de 35 si 39 cm, indeajuns pentru a ma plasa pe locul 3 la finalul amicalului. Retrospectiv ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca pescuiam cu rotativa de la inceput.  Asa cum va spuneam si in articolele precedente, pentru a ne creste sansele trebuie sa experimentam incontinuu, iar eforturile ne vor fi rasplatite de cele mai multe ori cu rezultate care altfel poate nu ar fi existat niciodata.

DSCN1336-767x1024