Cate ceva din secretele unui concurs la pastrav

Cate ceva din secretele unui concurs la pastrav

 

Antrenamentele dinaintea unui concurs pot face diferenta atunci cand va veni momentul, adica in mansele 3 si 4, mansele cele mai "incinse". Un exemplu este si ultimul concurs la care am participat, Cupa Rapture, a doua etapa din campionatul national de pescuit de pe mal, desfasurata pe raul Buzau (Vama Buzăului). Tocmai din aceasta cauza am incercat in ziua dinaintea concursului sa pescuiesc cat mai mult la voblere. De ce?...Pentru ca in ultimele manse, cand pestele este deja intepat si speriat, se va retrage de obicei in curent sau locuri greu accesibile, iar voblerele erau printre putinele naluci ce le puteam tine acolo.

 

 

Pentru acestea aveam nevoie si de o lanseta fast asa ca am ales-o pe cea de la Pontoon21, Unitra 7'0" 1, 5-8 g, echipata cu o mulinita Shimano Vanquish de 2500 si fir Yamatoyo 3,5 lb. Am incercat pe rand voblere hand made, dar si cele serie Duo Ryuki, D-Contact, D-Incite...toate tinute in curent, jercuite la iesirea sau intrarea in el. Am fost placut surprins sa constat atacuri destul de dese si spun acest lucru deoarece apa avea un nivel scazut, voblerele lovindu-se mereu de fund, avand o greutate de 4,5 g.

 


Inca din prima zi a etapei, dar si in a doua, am inceput concursul, folosind lanseta de la Pontoon21 Unitra, 1.5-8 g, echipata cu Shimano Vanquish de 2500, fir Yamatoyo 3,5 lb. Am inceput bineinteles la rotative, cele de la Smith - ARS-urile, care pentru mine sunt cele mai bune. Cu ele incep mereu fiecare mansa. De data aceasta, am folosit un AR-S, 2.1 g, corp portocaliu cu negru, paleta galbena, avand rezultate destul de bun in prima mansa. In a doua mansa, pastravii au inceput sa nu mai raspunda asa de bine la rotative, asa ca am schimbat rapid pe gume, cele de la Berkley Honey Worms, culoarea portocalie si natural (un alb murdar) pe un jig de 0,8 g.

 

 

Dupa cum bine stiti, gumele Honey Worms vin legate intre ele...eu am obiceiul sa pun cate doua bucati pe un jig (in unele cazuri chiar 3) astfel, prima bucata sta fixa pe jig, iar cea din spate flutura. Daca o mai si jercuiesc da impresia unui pestisor care vrea sa scape, pastravul (sau alta specie de rapitor) fiind foarte atras de acesta miscare. In mansa 3 am continuat la fel, la aceleasi gume avand aceleasi rezultate bune, dar in mansa 4 deja se schimbase. Soarele era pe toata suprafata raului, umbra nu mai exista pe acea portiune asa ca am schimbat si strategia...M-am mutat pe standurile unde raul era ingust si apa mai involburata. Am schimbat rapid pe voblerele de la D-Contact sau D-Incite ambele tinute in curent, jercuite foarte putin si ele au dat bineinteles si rezultatele asteptate.

 


Astfel am avut doua zile superbe in care am punctat cu peste 90 de pastravi, clasandu-ma la final pe locul 3, un loc departajat doar prin puncte. O concluzie a acestei etape de la Buzau ar fi ca, desi apa a fost destul de scazuta, iar pesti foarte mici, este bine sa ai in trusa ta de toate, incepand de la gume si jiguri cu gramaje mici pana la voblere de serie de 4.5-5 g, pentru ca nu se stie niciodata la ce va musca pestele.